Het RBE is als gemengd kamerkoor al meer dan 70 jaar actief in het Rotterdamse muziekleven met het verzorgen van concerten en andere uitvoeringen van koormuziek.

Het koor is gespecialiseerd in barokmuziek maar maakt ook regelmatig uitstapjes naar andere stijlperiodes.

Het Rotterdams Barok Ensemble (RBE) is als Vereniging in 1952 is opgericht door dirigent Laurens van Wingerden. Zijn opvolgers waren Iscar Aribo, Kees Glaubitz en Ton Beckers, van wie de laatste 24 jaar achtereen de leiding had. Sinds 2007 staat het RBE onder leiding van Benjamin Bakker. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Barokmuziek, maar ook muziek uit andere perioden komt met enige regelmaat aan bod. De concerten worden veelal uitgevoerd volgens de authentieke uitvoeringspraktijk. Hoogtepunten daaruit: de Johannes Passion, het Magnificat en verschillende Motetten van Bach, het Deutsches Requiem van Brahms, de Messiah en de Coronation Anthems van Händel, het Requiem van Mozart volgens Clemens Kemme en de Magnificats van Kuhnau en Zelenka.

Doelstelling

Het kamerkoor bestaat uit ongeveer 30 leden, die er naar streven op semiprofessioneel niveau te musiceren. Alle leden worden regelmatig door de dirigent, in samenspraak met het bestuur, op stemkwaliteit getoetst.

Bestuur

De Vereniging RBE wordt geleid door een bestuur dat door de leden zelf wordt gekozen en in de praktijk ook bestaat uit leden van het koor.

Het huidige bestuur bestaat uit:  Jeroen Huijts voorzitter; Judy van Tienhoven, secretaris; Maarten Dirkx, penningmeester; Wilma Posthoorn, orkestcommissaris en Ben Hillen, public relations.